Behandeling aanhoudende pijn en medicijnverslaving
Een op de vijf mensen heeft aanhoudende pijn (langer dan drie maanden). Als je daarvoor al een tijdje pijnstillers gebruikt zoals oxycodon, fentanyl of tramadol (opiaten) of andere middelen, is de kans groot dat je verslaafd raakt.
Je krijgt er dan een probleem bij. De medicijnen helpen steeds minder, maar stoppen lukt ook niet. Je gaat steeds minder doen, maar daardoor voel je je nog slechter. Bij Novadic-Kentron willen we je helpen om die cirkel te doorbreken. Dit kan in Tilburg, Den Bosch, Breda en Eindhoven. Je moet hier dus wel naartoe kunnen komen.
Wat is het nut van pijn?
Pijn is belangrijk. Als je nooit pijn hebt, merk je niet dat je in een spijker trapt of een hete oven aanraakt. Daardoor kan erge schade aan het lichaam ontstaan. Pijn is dus een waarschuwing. Maar het pijnsysteem kan ook overgevoelig worden. Het waarschuwt dan te snel en te hard. Door de aanhoudende pijn ga je minder of anders bewegen. Daardoor kan je nog meer pijn krijgen. Je pijn is echt, het is geen inbeelding of ‘aanstellerij’. Maar je kunt je pijnsysteem gelukkig wel voor een deel ‘herprogrammeren’ en zo minder gevoelig maken. Je leert dan anders omgaan met de pijn.
De invloed van medicijnen en middelen op pijn
Zware medicijnen op basis van opiaten (of andere middelen) kunnen in het begin de pijn verlichten. Maar na een paar weken wordt de werking minder. Je hebt steeds meer nodig. Ook word je vaak somber en lusteloos. De middelen brengen je pijnsysteem verder in de war. Je kunt dan meer pijn krijgen, of op andere plekken. Stoppen of minderen is moeilijk, omdat de pijn dan meteen erger wordt. Maar met onze behandeling voor langdurige pijn en middelengebruik kunnen we jou helpen!
Wat doen we bij de behandeling?
- Eerst krijg je een intake: wat zijn jouw klachten, hoe ziet je middelengebruik er uit en wat zijn jouw wensen?
- Daarna maak je kennis met je vaste behandelaar. Hij/zij is je vaste aanspreekpunt en bekijkt met jou hoe je aan je doelen kunt werken. We kijken heel goed naar wat voor jou, in jouw situatie, het beste is. Vervolgens werken we in een kleine groep (zeven bijeenkomsten van drie uur) aan de volgende doelen:
- leren wat pijn is en wat de gevolgen zijn van medicijnen en middelen;
- anders leren kijken naar pijn;
- anders omgaan met pijn en je ‘pijnsysteem’ opnieuw trainen;
- werken aan je fitheid en kracht;
- voorbereiden op wat er gebeurt als je stopt met de medicijnen of middelen;
- ontdekken wat jij belangrijk vindt en daarnaar gaan leven.
- Na de groepssessies kunnen we je ambulant (op afspraak) of in de kliniek onder begeleiding van een verslavingsarts helpen bij het afbouwen van de medicijnen.
- Hierbij wordt virtual reality ingezet om de pijn te behandelen. Je hebt daarvoor twaalf afspraken (sessies).
- Daarnaast krijg je vier tot twaalf sessies (in overleg) therapie die is gericht op je lichaam. Je gaat dan aan de slag met het opbouwen van beweging en het herkennen van lichaamssignalen.
- Na de behandeling kijken we samen naar het natraject en wat je verder nodig hebt om te herstellen.
Voor wie is deze behandeling?
- Heb je langer dan drie maanden pijn?
- Ben je afhankelijk geworden van pijnstillers of andere middelen?
- Wil je met minder pijn en minder medicijnen leven?
- Ben je bereid om daarvoor ook te oefenen?
- Ben je in staat om naar Tilburg, Den Bosch, Breda of Eindhoven te komen?
Dan kun je waarschijnlijk meedoen aan de behandeling.
Meer informatie of aanmelden
Wil je meer weten over deze behandeling? Neem dan contact met ons op. Als je je wilt aanmelden, kun je een verwijsbrief vragen aan de huisarts onder vermelding van NK, SGGZ, Programmalijn pijn.